Expedition ”Easy Elsie” 16-17 juni 2012 med signalen SE2EE

Efter att ha läst mycket om den Brittiska Lancaster bombaren som störtade den 29 oktober 1944, så bestämda jag mig att detta kunde vara ett intressant mål att besöka och att köra lite radio ifrån.
Mycket information fanns på nätet att läsa, bla från Wikipedia och filmer från Youtube om just Lancaster bombaren. Det var mycket intressant att läsa historien om denna Lancaster bombare, dess besättning och deras uppdrag.

Uppdraget var att sänka tyskarnas slagskepp Tirpitz som låg inne i Tromsö bukten. Tyvärr så misslyckades detta uppdrag som hade benämningen “Operation Obviate”. I sista stund inför attacken av Tirpitz som drog låga moln in över Tirpitz och täckte henne helt, vilket gjorde att hon inte syntes för bombplanen. Man släppte sin last och chansade att man skulle få in en träff, men ingen av gruppens bomber träffade. Besättningen på Easy Elsie försökte att gå under molnen för att kunna se Tirpitz vilket också gjorde att hon syntes från slagskeppet som sköt mot eld mot planet och träffade. Planet träffades så illa att ena motorn slogs ut och stora hål i vingarna gjorde att bränslet läckte ut i snabb takt, även viss hydralik försvann och gjorde att planet blev svårt att flyga. Även radion blev träffad och besättningen kunde därmed inte längre kommunicera med de andra Lancaster planen eller basen i Lossiemouth.

De kunde inte heller meddela sig om vart de skulle flyga och hur pass skadade de var. De tog sikte mot vad de trodde sig skulle vara Sverige, så att de skulle komma till ett neutralt land och kunna bli omhändertagna där. Efter att ha förlorat det mesta av bränslet så såg de en lämplig plats att landa på, men de behövde lätta på planet inför landningen, så besättningen slängde ut allt löst i planet. Man slängde även ut alla vapen, kulsprutor etc för att minska vikten.

Man har hittat en del av utrustningen runt omkring på myren, men inte allt. Så man kan fortfarande kanske hitta saker som blivit utslängda från planet än idag.

Som radio amatör är det alltid roligt att försöka hitta på något intressant och spännande att göra.
därför är det extra roligt att kunna genomföra detta speciella “event”. Att få köra radio och försöka få kontakt med någon av baserna eller museum i England. Eftersom ingen annan kört radio härifrån sedan den kraschade 29 oktober 1944. Att köra radio på kortvåg skulle få lite liv i “Easy Elsie” i alla fall på ett annorlunda sätt.

 

Tid för aktivitet:

Start: lördagen den 16:e juni, klockan 10.00

Slut: söndagen den 17:e juni , klockan 16.00.

(förändringar meddelas om det blir aktuellt
)

 

Expeditionen

 

S E 2 E E Svensk Expedition 2 Easy Elsie / 29-30 juni 2013

ssa_logo

 

Tirpitz museum

Lancaster museum
Canada

Lancaster museum
UK

East_Kirkby_sign
Tirpitz
Air_museum
qrzcom240

Swedish version
English version

Besökare totalt:

 

Besökare idag:

 

Besökare Online:

 

Lancaster

Svenska

Engelska